978-613-9-41444-4

Realizimi i "Arkitekturës së Re". Shqipëria gjatë viteve 1925-1943

Aplikimi i arkitekturës italiane në qytetet shqiptare

Regular price
€69,90
Sale price
€69,90
Regular price
Sold out
Unit price
per 
Shipping calculated at checkout.

Summary:

Qëllimi i këtij studimi është të rimarrë edhe njëherë miqësinë italo-shqiptare dhe të nxjerrë në pah ndikimet e artit italian në vendin tonë. Historitë e Shqipërisë dhe Italisë janë gërshetuar shpesh ndërmjet tyre gjatë shekujve. Nga kjo përsiatje kanë lindur dhe janë zhvilluar marrëdhënie dhe raporte shkëmbimi me njëra-tjetrën. Ky punim përfshin periudhën e viteve 1925-1943 të marrëdhënieve midis Italisë dhe Shqipërisë, vite që përkojnë gjithashtu me veprimtarinë e arkitektëve dhe inxhinierëve në territorin shqiptar. Këtu kam si synim të fokusohem në arkitekturën e qyteteve shqiptare përgjatë periudhës së pushtimit italian si edhe ndikimit që pati arti italian në Shqipërinë e atyre viteve. Gjithashtu, përgjatë këtij studimi do të shfaqen disa detaje mbi planin e qyteteve përpara ndërhyrjeve dhe pas ndërhyrjeve të arkitektëve italianë, do të analizohen elemente si aspiratat e qeverisë fashiste italiane, etj. Do të trajtohen disa koncepte metodologjike duke u fokusuar në zbukurimet dhe artefaktet e brendshme të këtyre godinave të punuara nga skulptorë dhe artistë të ndryshëm.

Author:

Ariola Prifti

Biographie:

Ariola Prifti, mban titullin Doktor i Shkencave në Trashëgimi Kulturore. U diplomua në Shkenca të Trashëgimisë Kulturore Historike-Artistike në Universitetin e Peruxhias (Itali), ku përfundoj edhe Masterin e Shkencave në Histori Arti dhe në Universitetin e Urbinos (Itali) Masterin profesional Ekspert në Menaxhimin e Trashëgimisë Kulturore.

Number of Pages:

224

Book language:

Albanian

Published On:

2019-03-01

ISBN:

978-613-9-41444-4

Publishing House:

GlobeEdit

Keywords:

Aplikimi i arkitekturës italiane, Arkitektura koloniale, Arti dhe Arkitektura fashiste, Artefaktet Italiane në Shqipëri

Product category:

ART / History / General